Make your own free website on Tripod.com
Honda Monkey:n Venttiilit


Venttiilinirroitusohje on suomennos Hondaracerin sivulta... Venttiilien irroittaminen on tarpeen ainakin silloin, kun venttiilit vuotavat ja niitä pitäisi päästä hiomaan. Perfektionistit halunnevat avartaa kanavansa ilman häiritseviä venoja. Myöskin uutta Daxin kantta hankittaessa täytyy venttiilit asentaa itse, kiitos EMC:n myyntipolitiikan..

Venanirroitusvehkeen voi rakennella itse halvalla. Tämä laite on tehty 8 sentin mittaisesta, parin sentin levyisestä metalliputkesta. Tee putken päähän n.2,54cm syvä kolo (on n.1 tuuma, amerikka ;), joka on 110-130 astetta leveä. Pyöristä reunat santapaperilla.

Laita putki kolopuoli alaspäin jousilautasen päälle.Kolon pitää olla poispäin kannen keskustasta. Sitten otetaan käyttöön jonkin sortin puristin.Sen toinen pää laitetaan putken päälle ja toinen palo-tilan puolelle venttiililautasta vasten. Puristaessasi venttiilijousta kasaan, kannattaa tukea puristinta, ettei se lipsahda pois paikaltaan (auz.)

Lähikuva laitteesta tositoimissa! Jousta tarvii puristaa n. 0,5- 1 sentin verran. Älä puristele enempää kuin on tarpeen, ettei venttiilijouset tykkää paskaa. Venttiilin päässä olevat lukkolaipat saa napattua pois esim. magneetilla (pitkävartinen sellainen, jota myydään autoliikkeissä.On muuten tehokas!). Jos se ei auttanut, käännä kansi toisinpäin ja napauta venttiilinpäätä kevyesti jollain suht' pehmeäkärkisellä esineellä.

Vapauta puristin kun olet saanut lukkolaipat pois (ja tee se hitaasti, ettei jousi tee raketti-ilmiötä). Ota pois jousilautanen, venajouset ja venanvarren tiivistekumi (tai rengastiiviste vanhoissa malleissa). Venttiili lähtee nyt helposti. Älä vaihtele pako-ja imupuolen osia keskenään!

Venttiilien hiominen Jos tiedät venan vuotavan tai tyhjäkäynti ja käynnistys on vaikeaa, kannattaa harkita venan hiomista. Hommaan tarvii porakoneen, hiomatahnaa ja tukun rasvaisia fantasioita. Hiomatahnaa myydään rautakaupoissa purkeissa, joissa on sekä karkeaa että hienoa tahnaa. Hinta on pari-kolmekymppiä. Kun vena on irti, tutki venttiilinistukan ja venttiililautasen kunto. Jos ne ovat pahalla röpelöllä, kannattaa käyttää karkeaa hiomatahnaa. Jos taas jälkiä on suht vähän, riittää hieno tahna.

Okei, vena on irti ja sen varresta on kaikki turhat paskat poistettu. Sivele hiomatahnaa venttiilinistukkaan ja venttiililautasen tiivistepintaan. Työnnä venttiili paikoilleen ja kiinnitä sen päähän porakone. Jos ei mahdu, niin kiinnitä porakoneeseen pätkä ohutta metallitankoa (niinkuin venanvarsi.) Sitten tee kumista sellainen putkilo, joka sopii tiukasti metallitangon ja venanvarren ympärille. Voila! Nyt yhdistelet nämä ja voit käynnistää poran. Pyörittele venttiiliä istukkapintaa vasten. Tarkastele välillä, onko pinta jo hyvännäköinen, ettei tule hiottua liikaa.

Venojen virittäminen? Monkeyssä venttiilejä ei oikein voi virittää. Uusissa (87-) kansissa ei todellakaan ole tilaa isommille venoille ja vanhoissakin on aika tiukkaa. Monkeyhyn ei myöskään tietääkseni ole myynissä esim. natriumtäytteisiä viriventtiileitä, jotka olisivat kevyitä ja kestäviä.

Venttiilinjousia saa viritettyä vaikkapa vaihtamalla ne jäykempiin. Daxin jouset ovat jonkin verran jäykemmät kuin Monkin omat. Jousiin erikoistuvissa liikkeissä voidaan teettää tilauksesta halutunlaisia jousia, mutta sehän maksaa maltaita. Kotikonsti, jota eräs kävijä suositteli on kuumentaa jouset uunissa johonkin 300 asteeseen ja sitten antaa jäähtyä. Näin jousten pitäisi jäykistyä huomattavasti. Itse en ole tätä temppua testannut, joten oma vastuu, oma vastuu... Jäykemmät jousethan sulkevat venat nopeammin tehostaen motin toimintaa korkeilla kiekoilla. Jäykemmät jouset lyhentävät motin ikää jonkin verran, koska niiden käyttämiseen kuluu enemmän energiaa.

Venttiilien asennus Sovella ensimmäistä lukua takaperin luettuna.


© 2001