Make your own free website on Tripod.com
Honda Monkey:n Välitykset


Jep, tämähän se on se ensimmäinen askel mopon virittämisen autuaaseen maailmaan... Monkeyssä vakiorissat ovat edessä 12(uusissa 13)ja takana 42. Eturissoja on myynnissä 12:sta 17:ään asti ja taakse 45-30. Mitä isompi rissa edessä, sitä kovempi vauhti. Mitä pienempi, sitä parempi kiihtyvyys. Takana juttu on päinvastoin. Tämä toimii kuitenkin vain tiettyyn rajaan asti. Ei ole mitään järkeä laittaa ilman muita virityksiä eteen 17 ja taakse 30 siinä luulossa, että moppe kulkisi satasta: Liian raskailla väleillä mopo ei jaksa kiihtyä!
Suositeltavia välityksiä: Vakiokoneella ylärajana voi pitää välejä 16/39. Isommalla kaasarilla taakse voisi heittää 35:sen. Jos koneesta löytyy isompaa viritystä, kuten isompi pytty tai kireä nokka on ainakin 17/33 OK. Raskaampaakin välitystä voi pistää, mutta tällöin takarissan joutuu vaihtamaan pienemmäksi. -Entä sitten?No, ainakin -87->Monkeissa ketjua joutuu katkaisemaan,muuten siitä tulee liian pitkä!

Kysymys: Kummatko välitykset laittaisi, 15/35 vai 16/39, joilla on lähes sama välityssuhde? Vastaus: Aina kannattaa laittaa se vaihtoehto, jossa on ISOMMAT rissat, koska ketjun kiristysvara ei lopu niin helposti.

Rissojen asennus: eteen: Irrota magneeton koppa. Näet eturissan ja kiinnityspultit.Avaa pultit ja laita uusi rissa tilalle. Ketju pitää nyt säätää oikeaan kireyteen takaa ketjunkiristimistä. Taka-akselia kannattaa löysätä ennen ketjun säätöä, ettei kiristin mene vituksi. Laita magneeton koppa lopuksi takaisin.
taakse: Kannattaa laittaa mopo jonkun tuen päälle niin, että takarengas on ilmassa. Avaa taka-akselin pultti ja irrota akseli. Nosta ketju pois rissan päältä ja takarenkaan pitäisi lähtä vähän kääntämällä sitä. Kun rengas on irti, avaa ne 3 mutteria, jotka pitävät rissan kiinni. Kun olet laittanut uuden, kiristä mutterit TIUKASTI. Renkaan takaisin laitto on aika v-mäinen homma. Muista laittaa se rissan puoleinen holkki kohdalleen, ennenkuin survot akselin takaisin paikalleen. Ennen kuin kiristät akselin, kiristä ketju niin, että se antaa periksi 1-2cm, kun painat sormella sen keskikohdasta.

Välityssuhteen laskeminen: HUOM! Tämä kaava on itse kehittelemäni, eikä ole aivan tarkka. Nippelifriikit löytävät oikean välityssuhteen laskutavan esim. Esko Maunon Viritys-sarjan kirjoista.

Honda Monkeyn kokonaisvälityssuhde on 16,5.Luku tulee rissojen ja vaihteiston suhteista kerrottuna keskenään. Rissojen välityssuhteen saa jakamalla takarissan hampaiden määrän eturissan hampaiden määrällä. Vakiohondassa tämä on 42/12= 3,5. Vaihteiston välityssuhde saadaan tietoon jakamalla kokonaisvälityssuhde rissojen suhteella, eli 16,5/3,5= n.4,714. (Aina sama, ellei vaihda vaihteiston rattaita)

Kun vaihteiston välityssuhde tiedetään, voidaan laskea, miten paljon rissojen vaihtaminen teoriassa toisi vauhtia. Esim. Rissoiksi vaihdetaan 16 ja 39. 39/16=2,4375. (Ensin lasketaan rissojen välityssuhde) Sitten kerrotaan vaihteiston ja rissojen välityssuhteet keskenään. 2,4375*4,714= n.11.5

Mitä veetä sitten tekee sillä tiedolla, mikä on välityssuhde? No, sen avulla voi todella laskea vauhdinlisän. (Siis teoriassa...) Jotta tämä olisi mahdollista, pitää laskijan tietää myös moottorin maksimikierrosluku. Kierrosluku jaetaan välityssuhteella, ja saatu tulos vielä kymmenellä. Voila! Lähellä oikeaa oleva tulos!

Esim1. Vakiohonda vakiovälityksillä: 6500 r/min, 16,5 välitys. Esim2. Aloittelijahonda, 15/39rissat, ei ohitinta: 6500r/min, 12,26 välitys.

Todellisuudessa vauhdinlisäys ei ole näin iso. Siihen on syynä mm. laskutavan epätarkkuus, eripainoiset kuskit, ilmanvastus... On olemassa toinenkin, simppeli tapa laskea vauhdinlisä rissoja vaihtamalla: Esim 1. Eturissa halutaan vaihtaa 12:sta 15:een, vauhti ennen muutosta 40km/h.
Lasku: 40/12*15=50km/h Esim2. Takarissa halutaan vaihtaa 42:sta 35:een, vauhti jälleen 40km/h ennen muutosta. Lasku: 40*42/35=48km/h Tarkkuus heittää hiukan enemmän tällä kaavalla, esimerkiksi omani kulki välityksillä 15/40, ilman muita virityksiä 47-48km/h (digitaalimittarilla mitattu).

Eturissa .12-17...20,-
Takarissa .30-45...55,-

© 2001