Make your own free website on Tripod.com
Honda Monkey:n Sylinterit


50 ja 84.5cc-pytyt

Ja heti alkuun varoituksen sana: Nelitahtimoottori on siitä ikävä, että pelkkä pytyn vaihto isompaan ei tuo isoa tehonlisäystä kuten Pevukassa. Jos pytty on vaikkapa 72 ja muut moottorin ovat tasoa 9mm keihin, vakionokka, ei nopeus nouse tippaakaan. Hyötyä laittoman kokoisesta pytystä alkaa irrota vasta isomman kaasarin, kireän nokan kanssa ja laajojen kannen kanavien kanssa. Ai, etkö säikähtänytkään? Hyvä. Ja asiaan:

Monkeyhyn on virallisesti myynnissä 84.5 ja 72 cc sylintereitä '86 ja vanhempiin malleihin. '87:sta eteenpäin on myynnissä vain 72-pyttyjä. Trivial pursuitin ystäville tiedoksi, että se ei siis ole 73cc, vaan itseasiassa 71.8cc, joka pyöristetään ylöspäin. Keltaisesta pörssistä ja muualta voi löytää harvinaisempia kuten 65cc-pyttyjä.

Moposportin ja EutoMotorCenterin myymien virityssylkkien välillä on eroja. MS:n pytyt ovat alumiinia ja sehän on tietysti hyvä asia keveyden vuoksi. EMC:n pytyt ovat taas raskasta valurautaa kuten vakiopyttykin. Moposportilta on ilmeisesti uuden mallin 72cc:t lopussa ja se myy vanhan mallin pyttyjä uusina, jolloin on pakko ostaa myös sovituskitti. Vanhan mallin mäntä on korkeampi kuin uuden, ja ilman sovituskittiä männän pää kurkkaa sylinterin yläpäästä ulos. EMC:n uudet 72:t ovat niitä aitoja, oikeita, matalamäntäisiä versioita.

Uuden pytyn laittaminen ei ole mikään "tostanoinvaan" homma, koska puristussuhde ei saa nousta liian korkeaksi (moottori alkaa nakuttaa) ja mäntäkään ei saa osua venttiileihin. Isompi pytty tarvii tietenkin myös isompireikäisen kannentiivisteen kuin vakio. Vanhalla kannella (-86) 72-pytyn voi laittaa tavallisen kannen kanssa iizisti, mitään erityisiä muutoksia ei tarvita paitsi kireän nokan kanssa. On hyvä laittaa pari alatiivistettä kirinokan kanssa, ettei venttiilit osu mäntään.. "Kasinelosen" kanssa kannattaa aina laittaa Dax- tai Racing-kansi. Ne kestävät paremmin ja pitempään. Daxin kansi on asiaa myös 72:n kanssa, ja sillehän se on alunperin suunniteltukin.

Uudessa Hondassa (-87) kansi on tarkoitettu vain vakiopytylle ja 72-pytyn laittamiseen pitää käyttää esim. sovituskittiä. Hyvä ratkaisu, mutta se myös maksaa päälle 200mk ja tuottaa paljon ylimääräistä hommaa. Moottoria saa purkaa aikalailla ennenkuin nokkaketjun saa vaihdettua. Jos ei ole halua sellaiseen hommaan, niin pitää käyttää muita temppuja. Alatiivisteitä pitää laittaa ainakin 4. Jos nokkaketjun pituus ei riitä, pitää palotilaa suurentaa pienentämällä männän päässä olevaa kupua. Kuvusta voi poistaa ainetta n.1,5mm, ilman että kestävyys kärsii. Moottorikoneistamolla homma maksaa n. kolmekymppiä. Kun männästä on poistettu tämän verran, riittää 3 alatiivistettä. Ilman pytyn nostamista / männän madaltamista männän pää tulee liian pitkälle palotilaan ja osuu venttiileihin.

Haluatko tarkemmat ohjeet ja kuvia männän kuvun laskemiseen?

Myös pelkkien venttiilitaskujen suurentaminen riittää, jos jostain löytyy koneistamo, joka tekee moisia pikkutarkkoja hommia. (tai jos sinulta, hyvä virittäjä, löytyy viila ja PALJON aikaa) Tästäkin lisää mäntä-sivulla. Palotilan suurentaminen kannesta ei kannata. Siten saa vain tuhottua hyvän kannen.

Uuden mallin 72-pytyssä voi öljyrengas olla liian iso, jolloin mäntä ei tahdo mahtua pyttyyn. Silloin kannattaa katkaista öljyrenkaan kullanväristä levitysrengasta pari milliä. Taita levitysrengasta katkaisukohdasta sopivilla pihdeillä. Katkaisukohtaan pitää jäädä samanlainen taitos, niinkuin levitysrenkaan päässä oikeastikin on. Älä katko kovin paljon kerrallaan, ettei tule liian löysää öljyrengasta. Kun mäntä menee suht' helposti pyttyyn ja liikkuu siellä peukalolla painaessa, on öljyrengas hyvä.

Asennus

Irrota pakari, kaasari ja sylinterinkansi. (Irrotusohjeet kansi-sivulla) Avaa nokkaketjun ohjaimen pultti ja ota kiinni ohjainrullasta, ennen kuin vedät pultin irti. Avaa pytyn oikeassa reunassa oleva pultti ja voit vetää sylinterin irti. Jos pyttyä ei ole vähään aikaan irrotettu, se saattaa olla tiukassa. Nitkuta pyttyä varovasti sivusuunnassa ja sen pitäisi lähtä pikkuhiljaa.

Kun pytty on irti, Ota männäntapin sokka irti pihdeillä. Kun sokka on irti, pukkaa männäntappi pois. Jos se ei lähde sormella, paina sitä vaikka räikän päällä, mutta älä hakkaa tappia. Laita tarvittava määrä alatiivisteitä ja asenna uusi mäntä paikalleen. Uusi tappi voi olla tiukka, mutta sen pitäisi mennä hyvin rasvattuna/ tai lämmittämällä mäntää laittamalla se kiehuvaan veteen. Sokkia pitää puristaa varovasti pihdeillä, että ne mahtuisivat reikiin. Paska homma, mutta sokkien pitää istua TIIVIISTI rei'issään, ettei uusi pyttysi leikkaa kiinni!

Ennenkuin työnnät sylinterin takaisin paikalleen, öljyä sen seinämät. Männänrenkaat menevät pyttyyn puristamalla niitä sormilla. Kun pytty on paikallaan, kiinnitä pytyn sivupultti ja pyyhi pytyn etuosasta valuva öljy pois. Laita nokkaketjun ohjain paikalleen ja kiristä sen pultti. Laita kannentiiviste ja öljykanavien O-renkaat ja sen jälkeen kansi.

Jos nokkaketju ei tahdo yltää, avaa nokkaketjun kiristin.(ja muista sulkeakin se) Jos ketju ei sittenkään riitä niin se on voi vee... eli alatiivisteitä pitää vähentää. Kun kaikki on paikallaan, käynnistä kone. Anna sen käydä tyhjäkäyntiä muutama minuutti. Sitten lisää varovasti kaasua. Jos kaikki toimii ihan OK, voit käydä lyhyellä testiajolla. Sisäänajon (n.500km) jälkeen voit alkaa kaasuttelemaan tosissaan!

-'86: '87-:
.72cc................ 645,-
.84.5+kansi...1480,-


Ylätiivistesarja 72,-
.72+kitti(MS)....825,-
.72cc(EMC)........595,-


sovituskitti.........225,-


Ylätiivistesarja...72,-

© 2001