Honda Monkey:n Mäntä


Sanotaanpa suoraan näin alkuun, että tehomäntää ei Monkiin voi itse tehdä (ellei sitten ole mäntätehtaan omistajan lapsia). Männästä tekee 4-tahtikoneessa tehokkaamman pääasiassa se, että se puristaa bensaseoksen pytyssä korkeammalla puristussuhteella kuin vakiomäntä. Eli vakiomännästä pitäisi tehdä korkeampi... Männän tehoa lisää tietysti myös sen keventäminen, mutta tämäkään ei ole kannattava vaihtoehto: Jos männän helmaa (eli alaosaa) menee viilailemaan, seuraa useimmiten kiinnileikkautuminen. Helma johtaa lämpöä pois männästä ja jos sitä menee lyhentelemään, tulee männälle kuumat paikat. Liika helman lyhentäminen johtaa myös männän sivuttaisheiluntaan, jonka kuulee kilinänä. Uusissa Monkeissa mäntä on vielä paljon matalampi kuin vanhoissa, joten niissä olisi vielä vähemmän lyhennysvaraa.

Vuosimallien väliset erot

Kuvasta tulee hyvin esille mitä eroja vanhoilla (<-86) ja uusilla (87->) vakiomännillä on. Näkyvin ero on helman hurja lyhentyminen uudemmassa mallissa. Tämä parantaa kiihtyvyyttä moottorin liikkuvien osien painon vähentyessä. Vanhassa mallissa männän päällä oleva kupu on hävinnyt, ja uuden männän laki on tasainen. -> Parempi palotilan muoto. Männäntapin kiinnityskohta on siirretty lähemmäksi männänrenkaita. Itse männänrenkaat ovat uudessa mallissa ohuemmat, joten eri vuosimallien renkaita ei voi vaihdella keskenään. Uuden mallin männän venttiilitaskut ovat pienemmät kuin vanhanmallisessa johtuen tietenkin venttiilien pienenemisestä. Tämä on ainoa miinusmerkkinen asia, kun vertaa vanhaa ja uutta mäntää. Varsinkin uuden mallin 72cc- männän venataskut ovat aivan liian pienet, mistä seuraa ongelmia kireän nokan kanssa.. ja ilmankin. Uuden seitenkakkosen mäntäongelmat

Vanhan mallin Mon-geyssä ei ole 72:n kanssa ongelmia, mutta uudessa niitä ilmenee. Vaikka käsiinsä saisikin uuden mallin 72:n, sen mäntä on silti liian korkea. Uudenkin mallin 72-männässä on kupu ja se aiheuttaa liian korkeat puristukset ja virinokalla vena-mäntä-kosketuksen. Jos ajelee ilman virinokkaa,riittää 3 alatiivistettä eikä mäntää tarvi muuttaa. Virinokan kun laittaa,täytyy madaltaa kupua tai suurentaa venttiilitaskuja.

Kuvun madaltaminen on muuten hyvä keino ratkaista probleemi, mutta sen ja lisätiivisteiden kanssa puristukset laskevat enemmän kuin tarpeeksi. Työ onnistuu helpoiten moottorikoneistamolla, jossa homma maksaa kolmisenkymppiä. Ainetta kannattaa päästä ottaa pois 1,5mm. Enempi poistaminen aiheuttaa melko varmasti männän puhkeamisen ajossa..auts. Tämä ja 4 alatiivistettä riittää juuri ja juuri virinokan kanssa. Tosin silloinkin olisi hyvä suurentaa pakovenan taskua. Kuvun madaltamista voi kokeilla kotonakin. Kärsivälliset tyypit vetelevät männän matalaksi viilalla, jolla työn saakin tehtyä aika tarkasti. Rautasahan käyttö on melko riskaabelia, sillä siinä lähtee helposti koko kupu tai sahaus menee vinoon. Yksi keino on kiinnittää mäntä poraan ja pyörittää sitä viilaa/ karkeaa hiomapaperia vasten tai toisinpäin.

Tiivisteiden lisääminen ja pelkkä venataskujen laajentaminen on se paras keino, mutta aika työläs. Kuvassa näkyy kohta, jossa venttiili ja mäntä tekevät tuttavuutta. Pakoventtiilin tasku on niin pieni, että pahaa tekee. Olemassaolevaa 'taskua' ei tarvi niinkään syventää, vaan taskua on laajennettava keskemmäksi mäntää. Imuventtiili ei ainakaan itselläni osunut 4:llä alatiivisteellä ja lasketulla kuvulla. Mutta ilman kuvun laskemista sitäkin pitää laajentaa samalla tavalla. Venataskuja ei kovin usea moottorikoneistamo laajentele. Itse se onnistuu jotenkuten viilalla, mutta kestää yhtä kauan kuin kävelymatka kuuhun. Seuraavaa tapaa suositellaan vain kylmäpäisille ja vakaakätisille hemmoille: Jyrsimisterällä poraaminen. Eli käytetään samaa työkalua taskujen laajentamiseen kuin kanavien avartamiseenkin.

Öljyrengas

Joitakin uuden mallin 72:sia on siunattu myös paskalla öljyrenkaalla. Jos et yksinkertaisesti saa työnnettyä rengastettua mäntää pyttyyn edes voimalla seitsemän miehen, on aika pätkiä öljyrengasta. Sitä keskimmäistä, kullanväristä levitysrengasta lyhennetään toisesta päästä pari milliä. Taita levitysrengasta katkaisukohdasta sopivilla pihdeillä. Katkaisukohtaan pitää jäädä samanlainen taitos kuin renkaan toisessakin. Älä katko kovin paljon kerrallaan, ettei tule liian löysää öljyrengasta. Kun mäntä menee suht' helposti pyttyyn ja liikkuu siellä peukalolla painaessa, on öljyrengas hyvä.

© 2001