Make your own free website on Tripod.com
Honda Monkey:n kaasarit


Monkeyn vakiokaasari syö vähän, mutta kiihtyvyys on avuton ja isompia virejä suunnitellessa on syytä aloittaa isommalla kaasarilla(ohittimen laiton jälkeen siis...) Kireä nokka tai isompi pytty eivät auta mitään ilman suuremman kokoluokan kaasutinta..

Ei kuitenkaan kannata hakea sitä letukan 48 millistä Weberiä mummolan vintiltä, sillä isoin EI ole paras! Liian suurella kaasarilla moottori ei käy kunnolla ja alakierrosten tehot vähenee. Mitä suurempi kaasutin, sitä enemmän kone ottaa kierroksia, ja sitä enemmän kulutus kasvaa. Myynnissä olevat mopon kaasarit on suunniteltu 2-tahtikoneille ja niiden pääsuutin on yleensä turhan iso 4-tahtikoneeseen (Karstaa tulee ja moottori käy epätasaisesti). Poikkeuksiakin toki löytyy: Kun Dellorton PHBG-kaasuttimissa tarvitaan laihempaa suutinta, SHA vaatii joskus rikkaampaakin. Tarkempaa tietoa saat, kun vain jaksat lukea...

Minkä kaasarin laittais... Helpoimmin virikaasariksi käy Dellorto, koska niihin on myynnissä Hondaan sopivia kurkkuja (=imukauloja). Jos mikunin aikoo laitta, siihen täytyy värkätä sopiva imukaula itse. Vanhaan Monkeyhyn käyvät Dellorton PHBG ja SHA kaasuttimet hyvin. Vakiopytyn kanssa parhaiten toimii 16mm kaasari. Isompien pyttyjen kanssa 20mm on hyvä koko. "kasineloseen" saat parhaat tehot 22-24-kaasareilla, jos ylimääräistä rahaa löytyy. SHA-kaasarit maksavat n.250 mk ja niitä on kokoja 14-16mm. PHBG:t ovat satasen kalliimpia ja kokoja löytyy 16, 18 ja 20.

'87 ja uudemmissa Dellorton SHA-kaasarit toimvat ilman säätämistä paremmin kuin PHBG:t. Tämä johtuu mm. venttiilien koosta, mistä enemmän kannen virityksessä. Jos sinulla ei ole ohitinta , sopivin kaasutin on SHA14. Se on halpa kun vertaa muihin kaasareihin. Ohittimen / kireämmän nokka-akselin kanssa SHA 16 toimii oikein hyvin. 72cc pyttyyn tulee eloa 20mm bensansyöttäjällä. Mutta jos kaasari ei toimikaan niin hyvin, kuin pitäisi, on PHBG:ssä enemmän säätömahdollisuuksia: SHA:ssa ei ole luistin neulaa, eikä omaa tyhjäkäyntijärjestelmää. Ainoiksi säätökohdiksi jäävät siis pääsuutin ja tyhjäkäyntinopeus.

HUOM! Sylinterinkannen imuaukon pitää olla suunnilleen saman kokoinen kuin kurkun, tai uudesta kaasaristasi jää paljon tehoa harakoille.

Säädöt kohdalleen Kaasarissa on neljä säätökohtaa ja tärkeysjärjestyksessä ne ovat nämä: Pääsuutin, luistin neula, seosruuvi, tyhjäkäynti. -Pääsuutttimen koko vaikuttaa eniten isolla kaasulla ajettaessa, ja sitähän mopolla eniten harrastetaankin!

-Luistin neula vaikuttaa toiseksi eniten. Sillä on eniten merkitystä keskikaasulla, mutta vaikuttaa myös täyskaasullakin. Kun neulan prikkaa siirretään ylempään kohtaan, seos laihenee. Kun taas alempaan, seos rikastuu. Mikuneissa ja Dellorton PHBG:issä on neula, kun taas SHA-kaasareista se puuttuu kokonaan!

-Seosruuvi vaikuttaa lähinnä tyhjäkäyntiin ja hyvin pienillä kierroksilla ajamiseen. Sillä voi myös vähän säätää sitä, kuinka kylmänä motti alkaa toimimaan. Seosruuvi on oikeassa asennossa, kun tyhjäkäynti on nopeinta, mutta kevyintä (eli ei siten että moottori huutaa, kuten seosruuvi aivan kiinni). SHA:ssa ei ole seosruuviakaan. Oikea seosruuvin asento vaihtelee: vanhemmissa malleissa vakiokaasarilla se on 1 3/4 kierrosta auki, uudemmissa vain 1 1/4.

-Tyhjäkäyntiä voidaan säätää tyhjäkäyntisuuttimen vaihdolla ja tyhjäkäyntiruuvilla, joka on seosruuvin vieressä, se jousellinen ruuvi. Tyhjäkäyntisuuttimen vaihto ei ole tarpeen, mutta tulipahan mainittua kun halusin lesottaa tiedolla!

Tässä taulukossa on suunnilleen oikeat säädöt eri kaasareille. Kannattaa muistaa, että ilman lämpötila vaikuttaa säätöihin: mitä kylmempi ilma, sitä rikkaampaa kone tarvii. Myös mopoissa on eroja. Kaverin Manakkeli saattaa toimia just hyvin sillä suuttimella, jolla omasi pätkii kuin deekun muisti.

Kaasutin: Suutin: Luistin neula:
SHA 14 58,60 -
SHA 15 vakio -
SHA 16 vakio -
PHBG 16 65 2.laihin
PHBG 18 74 2.laihin
PHBG 20 82 1. tai 2.laihin
Mikuni 12mm 60 Keskivaiheilla...

Äänet kertovat, komisario Palmu Korvat hörölle! Kaasari on liian rikkaalla, jos se pätkii tai lärisee. Pätkimisen huomaa varsinkin täyskaasulla. Mitä rikkaampi seos, sitä säännöllisemmäksi pätkiminen muuttuu. Epäsäännöllisen, harvan pätkimisen korjaamiseen riittää yleensä luistin neulan siirtäminen yhtä asentoa rikkaammalle.

Liian laiha seos aiheuttaa booausta, eli kun kaasua avaa, kuuluu vain 'booo....'- ääni ja kone meinaa sammua. Pikkuisen liian laiha seos aiheuttaa sen, että kone on epätavallisen laiska, vaikkei kummempia ääniä kuulukaan.

Haluatko pidentää moottorisi elinikää?

Vakio-ilmanputsari ei sovi virityskaasareihin. Myynnissä on Malossin ja Power filterin putsareita. Moottorin toiminnan suhteen näillä ei ole isompia eroja, mutta Malossi on enemmän vakion näköinen ja maksaa vähemmän. Pelkän ilmanputsarin vaihtaminen vakiokaasariin ei tuo tehoa lisää, lisäksi tarvii isomman pääsuuttimen taikka sitten vaihtaa luistin neulan asentoa rikkaammalle. Parhaiten suuttimen ja neulan asennon löytää vain itse kokeilemalla, mutta rikkaaseen päin se joka tapauksessa on.

Kaasarien mukana tulee useasti kiihdytyssuppilo. Tämä osanen asennetaan ilmanputsarin paikalle, ilman virtausvastus nolla. Mopokäytössä se tuo lisää tehoa... n.0,001 kW. Kiihdytyssuppilolla on käytännön merkitystä vasta isommissa moottoreissa. Lisäksi kiihdytyssuppilolla ajeleminen tuhoaa moottorin ÄKKIÄ, koska mikään ei estä pölyn, hiekan ja pikkuesineiden pääsyä imuaukosta sisään. Imuaukon suurennuksesta kannen viritys-sivulla!

MikunimaniA

On niitä muitakin kaasareita kuin Dellortot, esimerkiksi vaikka Mikunit. Niihin vain ei ole tehdastekoisia kurkkuja Monkeyhyn, eli se pitäisi tehdä itse. Jos laittaa Mikunin Monkiin, pitää tehdä pari muutosta: pääsuutin pitää vaihtaa suuremmaksi ja luistin neula pitää vaihtaa erilaiseksi. 12mm mikunissa on vakiona 57,5 suutin. Monkeyhyn laitettuna kannattaa paikalle laittaa n.60- suutin. Kurkun voi tehdä itse putkesta taivuttelemalla ja hitsaamalla. Lisää tietoa kurkuista "Harzan" sivuilla.

Kaasarin poraaminen: Monet wannabe- virittäjät ovat onnistuneet tuhoamaan kaasarinsa täysin pahamaineisella porautuksella. En suosittele tätä virikonstia, sillä saman ja isommankin hyödyn saa ostamalla 14mm SHA:n ilman alkuperäisosan tuhoutumisvaaraa. Jos kaasaria poraa liikaa jostain kohdasta, ei luisti saa suljettua kanavaa ja ilma pääsee virtaamaan sen ohitse. Tällöin kone kiihdyttää pikkuisen kaasu kiinnikin, voipa käydä niinkin, että kaasu aukiä moottori tukehtuu. Siinä on sitten uuden kaasuttajan osto edessä!

Pari vinkkiä kuitenkin, että kämmäykset vähenisivät: -Monkeyn vakiokaasarin saa porattua korkeintaan 13mm:ksi, mieluusti jättää pienemmäksikin. -Poraaminen kannattaa suorittaa isolla, kiinteästi asennetulla porakoneella jos vain mahdollista. Käsiporalla porattaessa tarvitaan vakaata kättä ja kärsivällisyyttä. -Pyöreän muotoinen kanava olisi paras, mutta alapuolelta kannattaa jättää vähän poraamatta. Sieltä saa nimittäin helpoiten otettua liikaa ja tuhottua kaasarin! -Kaikki kaasarin sisuskalut pitää poistaa poraamisen ajaksi.

Uuden kaasarin asennus: Ota vanhasta kaasuttimesta luisti ja bensaletku irti. Irrota sitten ilmanputsari ja kaasutin. Irrota luisti kaasuvaijerista ja laita uuden kaasarin luisti tilalle. Laita uusi Imuaukon tiiviste (jonka reikä on samankokoinen kuin kurkku). Sopivan kokosia imutiivisteitä on joissain Monkeyn ylätiivistesarjoissa (ainakin vanhan mallin). Tiivisteen voi tehdä myös itse tiivistepaperista ja -liimasta, joita saa autotarvikeliikkeestä. Koita saada kurkku ja imuaukko niin kohdakkain kuin mahdollista. Kiristä kaasutin aika tukevasti sillä uusi ilmanputsari ei tue kaasutinta ylhäältä.

SHA PHBG PHBL Ilmanputsarit
SHA 14.......220,-
SHA 15.......230,-


SHA 16.......280,-


SHA-kurkku 60,-
PHBG 16........330,-
PHBG18.........340,-


PHBG20.........350,-


PHBG-kurkku 60,-
PHBL 22......520.-
PHBL24........530,-
Power filter................85,-
Malossi......................65,-

© 2001